Menu

Art Hub Copenhagen og Mathias Kryger udgiver Art Pod.

Kunstkritiker og kurator Mathias Kryger har befundet sig i kunstverdenen i 23 år, men har flere spørgsmål til den og dens forskellige aktører end nogensinde.

For hvad er det, der sker i atelieret, på direktionsgangen, på museet, på gaden, i galleriet, på universitetet og akademierne, til ferniseringen, til efterfesten, på internettet, i baglokalerne, i de private fonde og i Statens Kunstfond og alle andre steder, hvor kunstverdenen møder resten af verden?

Mathias Kryger udtaler: »Kunstens verden er så vild og rig og er befolket af nogle af verdens klogeste og mest spændende hoveder. Det er dem, jeg gerne vil bringe ud til lytterne.«

»De sidste par år har jeg imidlertid haft det som om, der foregår en masse samtaler, jeg ikke længere er en del af i kunstverdenen. Måske fordi jeg er kunstanmelder på landets største dagblad, og at folk af den grund så tier lidt stille. Men nu vil jeg forsøge at invitere mere formelt til at tage de snakke i podcaststudiet. Og så er mit håb, at den offentlige samtale om kunsten bliver mere åben, transparent og dermed måske også mere kompleks.«

KUNSTENS KRINGLEDE MASKINRUM
Art Pod udkommer første gang fredag den 2. juni og vil hen over de følgende måneder tage lytteren med ind i kunstens kringlede maskinrum.

Art Pod kan for eksempel reagere på den aktuelle nyhedsstrøm og på samtidens dominerende tanker og idéer og spørge til, hvad der forskes i ude på universiteterne, når man siger, at man forsker i noget med kunst.

Art Pod kan tage på kunstmesse og spørge, hvordan det går på kunstmarkedet, og om maleriet stadig er den mest gangbare kunstneriske investering. Men Art Pod kan også vælge at blive hjemme og læse en bog i stedet eller invitere repræsentanter for nogle af landets museer i studiet og spørge til de kunstgenstande, som er ankommet til samlingen på lidt tvivlsom vis. For hvordan har de danske museer det egentlig med krav om repatriering? Og hvordan går det med ligestillingen? Og diversiteten i det hele taget?

Og ikke mindst spørger Art Pod: Hvor kommer pengene til kunsten fra, og hvor strømmer de hen? Det tager vi hul på allerede fra begyndelsen.

DE TRE FØRSTE AFSNIT
Det er cirka 60 år siden, at den amerikanske kunstkritiker Arthur C. Danto (1924-2013) lavede sin Brillo-Box-institutions-matrice-kunstteori-definition af begrebet ’The Artworld’ (’Kunstverdenen’) i sit essay The Artworld (1964).

Men hvad er det egentlig, vi mener, når vi bruger ordet ’kunstverdenen’? Og tjener ’kunstverdenen’ den samme funktion i dag som for 60 år siden?

Velkommen til Art Pod og til kunstverdenen anno 2023!

De første tre afsnit er:

1. Hammer eller krammer?
Samtale med Søren Kaare-Andersen, administrerende direktør i Bikubenfonden.

2. Hvem spinder magtens netværk?
Samtale med sociolog og lektor ved Copenhagen Business School, Christoph Houman Ellersgaard.

3. Group Crit Session 1
Samtale med kunstnerne Anne Mette Schultz og Louis Scherfig om den sydkoreanske kunstner Kimsoojas udstilling Waeving the Light i Cisternerne.

Mathias Kryger. Foto: Agnete Schlichtkrull

MERE INFO

Titel: Art Pod med Mathias Kryger

Første afsnit udkommer 2. juni 2023.

Podcasten kan findes på arthubcopenhagen.net/en/media/, Spotify og iTunes.

Art Pod på Instagram: @art__pod__

Art Pod er initieret af Mathias Kryger, som også er podcastens vært og tilrettelægger, og er produceret i samarbejde med Art Hub Copenhagen, som finansierer produktionen.

Art Hub Copenhagen har givet Mathias Kryger journalistisk frihedsbrev. Art Pod taler i udgangspunktet dansk og nogle gange engelsk, når det giver mening.

 

OM MATHIAS KRYGER

Mathias Kryger (f. 1977) er en dansk kunstanmelder og kurator, som arbejder på dagbladet Politiken som kunstanmelder og skribent af kommentarer og mere eller mindre personlige essays.

Som kurator har han blandt andet skabt udstillingerne William Forsythe in the Company of Others (2015) og Ovartaci & Galskabens Kunst (2017) på Kunsthal Charlottenborg og har været medkurator på udstillings- og podcastprojekterne A Painter of our Time i 2020 på Institut Funder Bakke om CIA’s indflydelse på kunsten i Norden under Den Kolde Krig samt Psychopathia Sexualis på O–Overgaden i 2021, der søgte at spore kunstneriske udslag af aids-epidemien i Danmark.

Mathias Kryger har desuden en fortid som performancekunstner og popsanger og har i rollen som TV-vært lavet programmerne Makværk eller Mesterværk og Falloskunst for Danmarks Radio, ligesom han ofte optræder som ekspert i radio og tv og som moderator og interviewer ved div. arrangementer.

 

For yderligere oplysninger, billeder og podcastafsnit kontakt venligst presseansvarlige Stine Nørgaard Lykkebo på snl@arthubcopenhagen.dk

AHC : gives time, space and voices to artistic experimentation

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12