Velkommen til denne omgang af Free Lunch Series hvor Jonas Kjeldgaard Sørensen indkredser kunstens arbejdsrum i krigens skyggebillede. Med afsæt i performanceværket “The Wagon of Mutter Courage” der rullede over campingområdet på årets Roskilde Festival, spørger vi hvordan kunsten navigerer i brutalitetens poetik i den aktuelle geopolitiske rumlen?
Jonas Kjeldgaard Sørensen bor i Haderslev, en forsvarskommune med kaserne i byen og flyvebase som nabo. I løbet af de næste år flytter de nye F-35 kampfly ind og ændrer himmelrummet. Lyden forbinder ham til slagmarkens showroom, mens han hænger sengetøjet til tørre. Lokal, men fremmed for flyene, har han navngivet dem: Himmelhviskerne, da lyden som en almægtig gud hvisker bag dem.
”Himmelhviskerne” er Jonas Kjeldgaard Sørensens nuværende flerårige arbejde, hvor hans alter ego Våbensliberen bevæger sig mellem krigens bagrum og showroom, for at skrive sin ode til F-35 kampflyene. I et svulstigt, naivt og billedmættet formsprog bliver publikum sunget ind i fortællingen om de aktuelle slagmarker. Hvilket sprog vi skal bruge, for at forstå denne himmel-hvisken? Hvad betyder lyden af kampfly i vores nationale og internationale virkelighed for vores oplevelse af krig?
~
Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig. Ønsker du at deltage i frokosten, bedes du tilmelde dig via rsvp@arthubcopenhagen.dk
Bemærk venligst, at samtalen vil foregå på dansk.
Der er et begrænset antal pladser.
~
OM JONAS KJELDGAARD SØRENSEN
Jonas Kjeldgaard Sørensen (f. 1993) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2018. Siden har han udviklet en performativ praksis, der fortæller historier om vores samtidige forestillingsevne. Ved at beskæftige sig med historisk forskning gennem linsen af spekulative fortællinger forestiller han sig andre virkeligheder i stedet for at acceptere det eksisterende.
OM GORM HARSTE
Gorm Harste er emeritus fra Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. I 2016 publicerede han en meget påskønnet disputats Kritik af Krigens Fornuft, udgivet på Aarhus Universitetsforlag, hvor han også har udgivet flere andre bøger om krig. I 2023 fik han derefter doktordisputats i filosofi på en afhandling om muligheder for fredelige meningssammenhænge, The Habermas – Luhmann Debate, udgivet på Columbia University Press. Gorm Harste skriver hyppigt om krig og fred i dagspressen, lige som han afholder mange foredrag om ikke mindst krigstraumer, kriges historie og absurditet.
OM TRINE RYTTER ANDERSEN
Trine Rytter Andersen er helhjertet fortaler for at verden kun bliver et bedre sted at leve hvis vi bestræber os på at skabe et traumeinformeret samfund. Trine er miljø- og klimaaktivist med en stor kærlighed til regenerative madhaver og forvildede havedesign og til den levende verden, som hun føler sig dybt forbundet med og afhængig af. Hun er uddannet billedkunstner fra det Jyske Kunstakademi i 1999 og har siden skabt sig en holistisk, kritisk og aktivistisk position på samtidskunstscene som kunstkritiker, kurator, underviser, inspirator, speaker og mentor. TRA er desuden naturterapeut og nørder med at udforske dialektikken mellem natur, krop, sind og psyke. Hun har siden 2023 boet på Earthwise midt i Nationalpark Mols Bjerge, hvor hun indgår i et ånds- og arbejdsfællesskab med scenekunstner Christine Fentz, musiker og komponist Brice Soniano og billedkunstner Mine Sulbiler.