Art Hub ansætter stærkt direktørteam
Date:
Den 1. juni 2021 tiltræder Jacob Fabricius og Lars Bang Larsen i fællesskab som direktører for Art Hub Copenhagen. De skal stå i spidsen for konsolideringen af organisationen, der blandt andet indebærer en kommende flytning til permanente lokaler i Københavns Nordvestkvarter. Lokaler, der skal udgøre det fysiske samlingssted for vækstlaget i den danske og internationale samtidskunst.
Jacob Fabricius kommer fra en stilling som direktør for Kunsthal Aarhus og Artistic Director på Busan Biennalen 2020 (Sydkorea). Lars Bang Larsen kommer fra flere internationale samarbejder – blandt andet med Deutsches Historisches Museum i Berlin – og har de seneste måneder været tilknyttet Art Hub som kunstnerisk rådgiver.
Det nye direktørteam overtager ledelsen fra konstitueret direktør og forkvinde for bestyrelsen Tine Fischer, der fortsætter som forkvinde for Art Hub Copenhagens bestyrelse.
”Art Hub er en helt ny type kunstinstitution, der – som det ligger i brugen af ordet ”hub” – er et sted, hvor mange fagligheder, metoder og praksisser mødes og interagerer med hinanden. Art Hub er et sted for udvikling, produktion, forskning og ikke mindst for kunstens møde med omverdenen. For at sikre den tværdisciplinære institution, er det en kæmpe styrke, at vi har kunne tiltrække et så stærkt direktørteam, der forener deres internationale netværk og kompetencer inden for både kuratering, kunstnerisk udvikling og research. Jacob og Lars er begge stærke kuratorer, men supplerer hinanden med forskellige indgange til kunsten og kunstscenen. Derfor er vi rigtig glade for, at det bliver netop dem, der sammen skal stå i spidsen for Art Hub, der nu for alvor er ved at tage sin form,” siger forkvinde for Art Hubs bestyrelse, Tine Fischer, om valget af de to direktører.
Et tværfagligt samlingssted for den danske og internationale samtidskunstscene
Art Hub Copenhagen blev i 2018 initieret af Bikubenfonden, men er en selvstændig institution. Målet er at skabe et tværfagligt samlingssted for den danske og internationale samtidskunstscene med fokus på henholdsvis kunstnerisk produktion og udvikling, kunstnerisk forskning og videnproduktion samt netværk og synliggørelse.
Når direktørteamet tiltræder, bliver det som et samlet hold, men Lars Bang Larsen får sit primære fokus på den kunstneriske forskning, mens Jacob Fabricius’ fokus særligt kommer til at være på den kunstneriske produktion og udvikling.
Begge har stærke nationale og internationale netværk, som kan tilføre Art Hub vigtig indsigt og relevante samarbejdspartnere. Derudover suppleres direktørteamet af et lille, men kompetent hold ansatte, der allerede er i fuld gang med at opbygge organisationen.
”Art Hub er en ny form for kulturinstitution, og det er et spændende og unikt sted, som vi glæder os rigtigt meget til at være med til at forme til gavn for samtidskunsten i Danmark. Både det danske og det internationale kunstliv har brug for en institution, der evner at se på samtidskunsten fra mange forskellige vinkler og både giver plads til det meget praksisnære, til den kunstneriske forskning, og til den offentlige samtale omkring kunsten. For os handler Art Hub om at være en ressource for vækstlaget på kunstscenen, om at være et samlingssted for kunstnere, og om at arbejde aktivt med at tænke og formidle kunsten til et bredere publikum på nye måder, der rækker udover de traditionelle formater. Målet for os er at være med til at skabe et forum og sætte processer i gang, der kan løfte større dele af samtidskunsten ud i en bredere sammenhæng både nationalt og internationalt,” siger Lars Bang Larsen og Jacob Fabricius.
Art Hub her og nu
Art Hub Copenhagen har i øjeblikket til huse i midlertidige lokaler på Halmtorvet på Vesterbro i København, men flytter i efteråret 2022 ind i permanente lokaler i Københavns Nordvestkvarter.
Siden etableringen i 2018 har Art Hub drevet et residencyprogram, der giver kunstnere mulighed for at udvikle deres kunstneriske praksis og samtidig giver støtte til udvikling af netværk m.m.
Derudover indgår Art Hub også i en række partnerskaber. Med støtte fra Novo Nordisk Fonden udvikles et særligt initiativ for kunstnerisk forskning, der har fokus på de kunstneriske processer.
Herudover kan man gennem løbende arrangementer for et åbent publikum komme tættere på kunstnerne og deres praksis, og på den måde få et større indblik i samtidskunsten. Arrangementerne afholdes i øjeblikket online, men live-programmerne, der på forskellig vis sætter kunsten og kunstnerne i spil, genoptages så snart det er muligt.
For yderligere information kontakt kommunikationschef Camilla Jensen, cj@arthubcopenhagen.dk / 60617216.
Kort om Jacob Fabricius (f. 1970)
Kunstfaglig direktør for Kunsthal Aarhus, indtil han tiltræder som direktør for Art Hub Copenhagen. Før det, direktør for Malmö Kunsthal, Sverige og Kunsthal Charlottenborg, København. Har for nyligt afsluttet Busan Biennalen i Sydkorea, hvor han var Artistic Director. Derudover grundlægger af forlaget Pork Salad Press og avisprojektet Old News.
Har arbejdet med mange forskellige udstillingsformater i offentlige rum og var i perioden 2016-2019 medlem af Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.
Udvalgte internationale kuraterede udstillinger fra de seneste år:
2021: Busan Biennale: The Chicago Chapter, The Gray Center, University of Chicago og Empty Bottle presents, Chicago. Kurator.
2020: Words at an Exhibition 《열장의 이야기와 다섯 편의 시》 an exhibition in ten chapters and five poems, Busan Biennale 2020, MOCA Busan, Sydkorea, Artistic Director.
2019: iwillmedievalfutureyou1, Sydkorea, Art Sonje Center. Kurator.
2018: SUPERFLEX, WE ARE ALL IN THE SAME BOAT, MOAD, Museum of Art and Design ved Miami Dade College, USA. Kurator.
Kort om Lars Bang Larsen (f.1972)
Siden 2020 tilknyttet Art Hub som kunstnerisk rådgiver. Før det bl.a. tilknyttet Moderna Museet, Stockholm, Haute École d’Art et de Design, Genéve, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, og MIT, Massachusetts.
2007-2011: Ph.d. fra Københavns Universitet med titlen A History of Irritated Material. Psychedelic Concepts in neo-Avant-Garde Art.
2013-2015: Mads Øvlisen postdoc-stipendiat ved Københavns Universitet med titlen Re-enactment as a Curatorial and Art Historical Method.
Udvalgte internationale kuraterede udstillinger fra de seneste år:
2021: documenta. Politik und Kunst / documenta. Politics and Art, Deutsches Historisches Museum, Berlin. Kurator i samarbejde med Julia Voss, Alexia Pooth, Dorothee Wierling og Dorlis Blume.
2021: Llevame a otro mundo / Take Me to Another World. Retrospektiv udstilling af Charlotte Johannesson, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid. Kurator i samarbejde med Mats Stjernstedt.
2020/21: Stripped. Soloudstilling med Lea Porsager, Moderna Museet, Stockholm og Charlottenborg Kunsthal, København.
2019: Mud Muses. A Rant About Technology. Moderna Museet, Stockholm.
2018: Culpa y deudas / Guilt and Debts. Retrospektiv udstilling med værker af Dierk Schmidt på Palacio Velazquez, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid.
2016: Den 32. São Paulo-biennale Incerteza viva / Live Uncertainty. Kurator i samarbejde med Gabi Ngcobo, Sofía Olascoaga, Julia Rebouças og Jochen Volz.