Fire danske kunstnere præsenteres i Sydkorea
Date:
Mens CHART Art Fair løber af stablen herhjemme, tager fire lovende kunstnere til kunstsydende Sydkorea for at vise progressive og performative værker om spiritualitet, seksualitet og smerte. Håbet er, at et internationalt kunstpublikum skriver sig deres navne bag øret.
De har allerede slået sig fast som nogle af de mest lovende unge billedkunstnere i Danmark. Esben Weile Kjær, Miriam Kongstad, Filip Vest og Eliyah Mesayer er en del af en ny generation af kunstnere, som har imponeret den danske kunstscene med deres værker og særlige tværdisciplinære tilgang til billedkunsten iblandet litteratur, teater, videnskab, mode og musik.
Senere i august sender Art Hub Copenhagen (AHC) de fire kunstnere afsted til Sydkorea, hvor de skal opføre performanceværker på nationalmuseets store performancefestival i Seoul og desuden repræsentere Danmark i den helt nye danske pavillon på Gwangju-biennalen.
Første danske repræsentation
Den sydkoreanske kunstscene er på få år blevet et sprudlende kunstcentrum. Sydkorea bærer på en brutal historie om krig, segregering og folkeoprør, men har gennem eksplosiv vækst og en række kulturelle satsninger formået at skabe en vital og vigtig kunstscene, som har fået stor international betydning på kort tid.
Særligt Seoul er blevet et international hotspot for kunsten i Asien, mens Gwangju-biennalen, som har en politisk dagsorden om at bearbejde fortællingen om byen, der i 1980 oplevede et af landets værste massakre på eget folk, er blevet den største internationale asiatiske biennale for samtidskunst.
Den prestigefyldte biennale er inden for de seneste ti år desuden begyndt at bygge biennalen op om en række nationale pavilloner og udstillinger, som vi kender det fra Venedig. Og for første gang i år er Danmark repræsenteret med udstillingen Showcase, kurateret af AHC’s kunstfaglige direktør Jacob Fabricius og freelance kurator Maria Kjær Themsen.
Udstillingen præsenterer de fire kunstnere Esben Weile Kjær, Miriam Kongstad, Eliyah Mesayer og Filip Vest, som undersøger mødet mellem performance, video og skulptur i ét udvalgt værk hver, der alle er knyttet til et større performativt værk, som vises på MMCA i dagene før.
Børneleg og kollaps
Før Showcase åbner, deltager kunstnerne nemlig i den ambitiøse performancefestival på det nationale kunstmuseum i Seoul, MMCA (National Museum of Modern and Contemporary Art). Her får et stort, internationalt publikum mulighed for at opleve fire markante performanceværker, som på hver deres måde kredser om vores globale præstationssamfund.
Kunstnere deler en stærk interesse for performance og bruger den som et centralt og vitalt element i deres kunstneriske praksis. De har hver deres individuelle tilgang, men uanset om de sætter deres egen krop i spil eller instruerer andres, berører de vigtige emner som identitet, queerness, omsorg, seksualitet, fællesskab, smerte, frihed og kapitalisme i det 21. århundrede.
Esben Weile Kjær, som herhjemme er kendt for sine eksalterede performanceværker om festen som fænomen, opfører en ny udgave af balletværket COLLIDER!, som handler om udmattelse, anstrengelse og om momentet før, kroppen kollapser. Miriam Kongstad har premiere på sit nye værk HARD PLAY: En koreografisk performance om børns leg, der udforsker, hvordan vi er trænet i at udføre (køns)identiteter og sociale normer fra en helt tidlig alder.
Filip Vest opfører sit nye værk Self Tape om en androgyn figur, der som lige dele monster og popprinsesse stakåndet kæmper for at finde sin rolle i det senkapitalistiske samfund. Også hos Eliyah Mesayer finder man et imaginært rum. Her optræder kunstneren som et orakel, publikum kan interagere med via spørgsmål, fortællinger om drømme eller simpelthen bare ved at være til stede.
Under stor bevågenhed
Både performancefestivalen hos MMCA og Gwangju-Biennalen åbner samtidig med Korean Art Week i Seoul og byens to store kunstmesser Frieze og Kiaf. De fire kunstnere kommer dermed til at blive præsenteret på en scene og på et tidspunkt, hvor der er massiv bevågenhed og deltagelse fra både internationale kunstinstitutioner, kuratorer, gallerister og publikummer.
Jacob Fabricius, kunstfaglig direktør hos AHC, som i år har kurateret den sydkoreanske pavillon på Venedig-biennalen, har lang erfaring med den asiatiske og særligt koreanske kunstscene. Han fortæller:
”Det er en enestående chance for kunstnerne at blive præsenteret i Sydkorea lige nu. Vi håber, at fremstødet vil være et essentiel bidrag til den allerede igangværende fine kulturudveksling mellem Sydkorea og Danmark og bibringe kunstnerne og dansk kunst nye gunstige muligheder, eksperimenter og samarbejder. Det er det, AHC arbejder for hver dag.”
~
Fremstødet i Korea er generøst støttet af Statens Kunstfond, Slots- og Kulturstyrelsen og Den Danske Ambassade i Seoul, Korea.