Menu
Søg

AHC og Glas — Museet for glaskunst indgår flerårigt samarbejde

Art Hub Copenhagen og Glas — Museet for glaskunst i Ebeltoft bor i hver sin del af landet og har hvert sit specifikke virke. Med nyt samarbejde over de næste fire år vil de sammen give en række billedkunstnere mulighed for at tage nye skridt i deres kunstneriske praksis og for første gang skabe værker i glas. Første udstilling er med Tove Storch.

1 / 4

Art Hub Copenhagen og Glas – Museet for glaskunst i Ebeltoft skal arbejde tæt sammen de næste fire år. Foto: Kasper Palsnov

2 / 4

Tove Storch i Glas’ værksted med glaspuster Chris Lowry, maj 2024. Foto: Kasper Palsnov

3 / 4

Mikkel Hammer Elming, direktør for Glas – Museet for glaskunst. Foto: Kasper Palsnov

4 / 4

Jacob Fabricius, kunstfaglig direktør, Art Hub Copenhagen

Glas er i manges øjne kategoriseret som traditionel brugskunst, men glasset har også en alenlang historisk plads i billedkunsten, og det varme, flydende materiale tages i disse år i hænder og mund af flere og flere yngre billedkunstnere.

Art Hub Copenhagen (AHC) og Glas — Museet for glaskunst i Ebeltoft er begge danske kunstinstitutioner, som arbejder for at udvikle billedkunsten og fremme gunstige forhold for kunstnere. Under overskriften Liquid Exchange har de to institutioner derfor sat sig for at invitere udvalgte kunstnerne, der ikke før har arbejdet med glas, til at undersøge materialets relevans for deres praksis og vise, hvilket potentiale glas har som kunstnerisk materiale i en række udstillinger.

Jacob Fabricius, som er kunstfaglig direktør for AHC, ser et stort potentiale i samarbejdet og håber, at den institutionelle udveksling kan være med til at udvikle dygtige kunstneres arbejde yderligere:

”AHC er sat i verden for at skabe de bedste forudsætninger for, at billedkunsten kan finde tid og nye rum og sprog at udvikle sig i. Gennem et fireårigt samarbejde med Glas kan vi være med til at give kunstnere ikke blot en ny udstillingsplatform, men også nye betingelser for at eksperimentere med materiale, koncept og kontekst. Glas besidder en dyb faglighed og gode faciliteter – også for kunstnere, der ikke normalt arbejder med glas. Vi ser frem til at opleve kunstnerne udforske og udfordre både deres eget formsprog og det traditionelle håndværk og skabe værker med samtiden som prisme.”

Fra flydende masse til fast form
Samarbejdet mellem Glas og AHC løber fra 2024 til 2027 og munder ud i fire udstillinger – tre soloudstillinger og en gruppeudstilling, som alle bliver en del af Glas’ udstillingsprogram.

De udvalgte kunstnere får mulighed for at eksperimentere med materialet i Glas’ eget glasværksted i tæt samarbejde med museets glaspuster Chris Lowry. Det er også her kunstnerne vil udvikle og producere de helt nye værker, som præsenteres for Glas’ mangfoldige publikum, både når de er i proces og helt færdige.

Derudover vil samarbejdet mellem Glas og AHC også være et tværinstitutionelt eksperiment, som blandt andet skal udforske fælles udfordringer og nye samarbejdsformer mellem kunstner og institution. Mikkel Hammer Elming, som er direktør for Glas — Museet for glaskunst, forklarer:

”Med Liquid Exchange ønsker vi at introducere glas til dygtige kunstnere og hjælpe dem til at udforske det som kunstnerisk materiale – og så selvfølgelig give et mangfoldigt publikum mulighed for at opleve værker af nogle af tidens mest interessante billedkunstnere. Derudover håber vi at lære meget af at få en tæt relation til en kunstinstitution, som fungerer meget anderledes end os, men som har samme høje ambitionsniveau. Vi arbejder for at udvikle nye institutionelle strukturer, og samarbejdet med Art Hub Copenhagen giver os en særlig mulighed for at se vores praksis udefra.”

Tove Storch i glassets vold
Første kunstner, som får mulighed for at prøve kræfter med det porøse glas, er den danske billedkunstner Tove Storch. I en årrække har hun skabt smukke, stringente skulpturer, bygget op af rækker af kunstneriske eksperimenter med materialer som metal, tekstil, papir og gips.

Glas som kunstnerisk materiale er et helt nyt bekendtskab for Storch, som nu skal indgå i hendes kontinuerlige undersøgelser af skulpturens muligheder. Til udstillingen på Glas i efteråret vil Tove Storch teste, hvad glas som materiale formår, og hvordan kropslige erfaringer kan indkapsles i glassets rumlighed og sanselighed.

Udstillingen åbner den 23. november 2024 og løber indtil 9. marts 2025. I forlængelse af hver udstilling vil AHC og Glas udgive en publikation med uddybende tekster og billedmateriale om den aktuelle kunstner, udstilling og projektets overordnede temaer.

~

OM GLAS — MUSEET FOR GLASKUNST
Glas — Museet for glaskunst er et af de vigtigste museer i verden inden for glaskunst. Med over 1600 værker fra over 40 lande forvalter museet Danmarks største samling af kunstværker i glas. Glas er det eneste museum i Danmark, som er dedikeret til at udforske glassets potentialer som kunstnerisk materiale. Museet blev indviet i 1986 og ligger i Ebeltoft. Glas har et arbejdende glasværksted. På årsbasis har museet 35.000-40.000 besøgende.

AHC : gives time, space and voices to artistic experimentation

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12