Menu
Søg

Manual : Arendse Krabbes Værksted

Foto: Christian Brems

“Jeg forstår det at lytte som et redskab, der sensibiliserer. En sensibilitet, der kan skabe nye og andre fællesskaber på tværs af arter, systemer og grænser. Vi skal dels lytte til Amager Fælled, dels lytte til indsamlet organisk materiale og dermed give rum i vores ører og bevidsthed til jordiske lyde.”

Arendse Krabbe, 11. november 2020, Amager Fælled og Art Hub Copenhagen

 

 

Onsdag den 11. november 2020 var billedkunstner Arendse Krabbe vært for et Værksted hos Art Hub. Her tog hun publikum med på en ‘sound walk’ til Amager Fælled, hvor de sammen i stilhed lyttede til stedet og bragte lytteoplevelserne med tilbage til Art Hub for at dele dem og tale om dem over en kop the. Afslutningsvist gennemførte Arendse Krabbe en fælles lytteceremoni.

Nedenfor kan du i manualen for Arendse Krabbes værkstedsevent stifte bekendtskab med hendes lyttemetoder, inspirationskilder og efterrefleksioner.

1 / 18

Foto: Christian Brems

2 / 18

Foto: Christian Brems

3 / 18

Foto: Christian Brems

4 / 18

Foto: Christian Brems

5 / 18

Foto: Christian Brems

6 / 18

Foto: Christian Brems

7 / 18

Foto: Christian Brems

8 / 18

Foto: Christian Brems

9 / 18

Foto: Christian Brems

10 / 18

Foto: Christian Brems

11 / 18

Foto: Christian Brems

12 / 18

Foto: Christian Brems

13 / 18

Foto: Christian Brems

14 / 18

Foto: Christian Brems

15 / 18

Foto: Christian Brems

16 / 18

Foto: Christian Brems

17 / 18

Foto: Christian Brems

18 / 18

Foto: Christian Brems

VÆRKSTEDETS DAGSPROGRAM

  • 1,5 time: Cykle til Amager Fælled, audiowalk, cykle fra Amager Fælled til Art Hub.
  • 0,5 time: Der serveres thé og Arendse taler om at lytte.
  • 30 min. Èn gruppe på ti mennesker opdeles i grupper bestående af to personer. De to personer udveksler deres fund fra Amager Fælled af blade og andet, lytter til det og udveksler oplevelser.
  • 30 min. Èn gruppe på ti mennesker inviteres til en lyttesituation.

 

KUNSTNERISK ARBEJDSMETODE

“Min lyttepraksis tager udgangspunkt i, at jeg helt intuitivt opsamler blade og andet organisk materiale, når jeg ankommer til et nyt sted. Efter at have gjort det i mange år forstår jeg, at grunden til, jeg opsamler bladene, er, at de ønsker at fortælle mig og omverdenen noget. De har et budskab, som jeg skal videreformidle gennem lyttesituationerne. At lytte til bladene kræver åbne og modtagelige ører, og at åbne ørerne kræver en form for lyttegymnastik, som jeg udvikler med inspiration fra Pauline Oliveiros’ deep listening-praksis.”

 

SITUERET PRAKSIS I THE CRITICAL ZONE

“I de lyttesituationer, jeg inviterer folk til at deltage i, undersøger jeg, hvordan vi som mennesker er forbundet til de jordiske lyde, bladene afgiver, når jeg berører dem og eksponerer de lyttende ører for dem. Lydene konfronterer os med vaner, irritationer, modstand, modtagelighed, fremmedhed eller åbenhed, som vi har over for de beskeder, bladene giver os. Vores reaktioner fortæller os noget om den tilstand, vi befinder os i. At modtage beskeder kræver en åbenhed.

Det kræver mod at lytte, sanse og lade sig berøre af de jordiske lyde. Måske stiller de reaktioner, lytteren har på lydene, krav til nye vaner, prioriteringer og relationer? Måske har bladenes beskeder ikke nok plads og rum i forhold til os i den verden, vi lever vi? Måske kræver de beskeder, der gives, at der skabes mere plads og rum for sameksistens? Og at vi har lyst til at være sammenfiltret og lyst til at indgå i den kompleksitet, det sammenfiltrede bringer med sig?”

 

VÆRKSTEDETS “MATERIALE”

  • Pauline Oliveriros’ begreb og praksis om deep listening.
  • Lyttesession af Pauline Oliveriros
  • Citering af Pauline Oliveriros: “The ear hears, the brain listens, the body senses vibrations”
  • Hildegard Westerkamp: Kits Beach Soundwalk (1989)
  • Lygia Clarks praksis.

 

KUNSTNERENS EFTERREFLEKSION

Med værkstedet ønskede jeg blandt andet at eksperimentere med min tilgang til det at lytte. Jeg valgte at ville lytte specifikt til indsamlet, organisk materiale, fordi jeg helt intuitivt altid indsamler organisk materiale, når jeg kommer til et nyt sted.

Jeg havde en oplevelse af, at det var grænseoverskridende at overføre min intuition til en kollektiv instruks til deltagerne om, at de skulle indsamle organisk materiale også. Det interessante sammenfald var, at nogle deltagere netop følte det forkert at indsamle organisk materiale. Erfaringen lærte mig, at den instruks kan undlades. Jeg var glad for at have erfaret det ift. næste gang, jeg skal lave en lytteworkshop/værksted.

At lytte som metode og som aktivitet skal jeg lære at stole på som et givende og inspirerende greb, da det er komplekst at lytte og en interessant og konfronterede opgave, som man sjældent stiller sig selv i dagligdagen.

 

OM ARENDSE KRABBE

Arendse Krabbe er billedkunstner og arbejder ofte i kollektive konstellationer inden for medierne video, lyd, performance, tekst, kollektive læsninger og lyttesituationer.

Arendse har base i København, Danmark. Hun har en bachelor i Kunsthistorie fra Københavns Universitet (2003); en Master i samtidskunstteori fra Goldsmiths College (2006); samt en MFA fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i København (2014).

En central del af Arendses kunstneriske praksis handler om at undersøge, hvad det vil sige at lytte. Arendse forstår det at lytte som et redskab, der sensibiliserer. En sensibilitet, der kan skabe nye og andre fællesskaber på tværs af arter, systemer og grænser.

Siden 2006 har Arendse samarbejdet med mennesker, der bor i asyllejre såvel som med mennesker, der, ligesom hende selv, bor udenfor asyllejre, for på den måde at skabe forbindelser og diskussioner imellem mennesker samt for at italesætte og omtænke de gældende strukturer. Arendse er en del af det selvorganiserede radiokollektiv The Bridge Radio. En radio, hvor mennesker med og uden dansk statsborgerskab producerer radio sammen baseret på deres forbundne oplevelser af asylsystemet. De ønsker, at deres stemmer høres, og kræver, at de racistiske strukturer, vi oplever i Danmark og herudover, ophæves.

I relation hertil har Arendse en særlig interesse i lichen, som er en migrerende organisme, der bosætter sig, hvor der er et givende miljø at leve i. Lichen er en symbiotisk organisme, som på baggrund af sin sammensathed har helt ekstraordinære evner, der omfavner forskelighed, kompleksitet, bevægelser og sammenviklinger.

www.schizovibrant.net

AHC : gives time, space and voices to artistic experimentation

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12