Lancering af filmportræt af Lina Hashim
Date:
Lina Hashim er født af irakiske forældre og kom til Danmark som flygtning i 1992. Lige siden har hun forsøgt at balancere dét at være kvinde med mellemøstlige rødder i en vestlig kultur, og som kunstner har hun endelig fundet en vej. I sine personlige og performative værker udforsker og udfordrer hun kompromisløst egne erfaringer og andres fastlåste forestillinger.
”En ordentlig kvinde. En luder. Et fragmenteret subjekt, der har været helt nede at kravle og ramme bunden. Et helt igennem seksualiseret væsen.”
Det er nogle af de ord, Lina Hashim anvender til at introducere sit værk The Touch. Det er ord om en kvinde, som kategoriseres, ikke af sig selv, men af andre. Af udefrakommende blikke og forventninger og af stereotyper i kunsten.
The Touch er Lina Hashims hybride værk fra 2020, som slog hendes navn fast på den danske kunstscene og benene væk under publikum. Med en blanding af ’performance lecture’, dans og installation udrullede Hashim sin egen historie om de gruopvækkende spirituelle ritualer, hun gennemgik for at ophæve en – i islam syndig og forbudt – forbandelse, mens hun befandt på et krisecenter og senere i skilsmisse som følge af et destruktivt forhold.
En rystende fortælling, som blotlægger modsætningerne mellem den islamiske religion og vestens sekulære samfundsliv, men som også bringer universelle og eviggyldige spørgsmål op om fornuft og følelse, åndelig magi, konventioner og normer.
Islam backstage
Et gennemgående tema i Lina Hashims praksis er en undersøgelse og afdækning af samtidens praktisering og implementering af islam som religion – særligt de aspekter, der er gemt væk fra offentligheden. Med afsæt i sin egen muslimske opvækst og skoling forsøger hun at se på den misrepræsentation af andethed, hun oplever, ikke med et blasfemisk sigte, men i en kritisk og nuanceret dialog med religionen.
Hashim har i en artikel på netmediet Zetland udtrykt, at ”hvis Islam er et teaterstykke, vil jeg vise, hvad der sker backstage”. Og det gør hun med et særegen interdisciplinær kunstnerisk praksis, der blandt andet rummer antropologiske metoder, dybdegående research og læsning, performance, installation, kalligrafi og ikke mindst fotografi.
I sine undersøgelser arbejder hun med et dobbeltblik på Islam: dels som muslimsk opdraget kvinde og dels som den kritiske betragter. Et eksempel er værket Uden vind fra 2012, hvor Lina Hashim overtalte en række muslimske kvinder til at afklæde sig tørklædet for hendes kamera, så det hår, der kun sjældent ser solens lys og mærker vindens bevægelser, kunne afbilledes, uden kvindens identitet blev afsløret.
Lina Hashim erindrer tydeligt, hvordan det var at vokse op med uendelige popsange om en kærlighed, som hun ikke selv måtte udøve. Blandt andet derfor skabte hun med undercover-metoder i 2014 en række voyeuristiske fotografier, der portrætterer og dokumenterer unge, danske muslimers hemmelige stævnemøder. Serien, som fik titlen Unlawful meetings, indfanger på detektivisk vis sammenstødet mellem den vestlige og mellemøstlige kultur, men også den identitetsmæssige splittelse, der er særligt stor for de muslimske piger, som i højere grad end drengene skal leve op til dogmer om kyskhed.
Frigivelsen af kvinden med muslimsk kulturbaggrund
Og netop pigen og kvinden er en central skikkelse i Lina Hashims værker. Altid med udgangspunkt i hendes eget liv fremsætter hun en gennemgående feministisk kritik af de forestillinger og forventninger, der findes til den muslimske kvinde, og over årene er det kritiske lys udvidet til også at falde på vestlige fordomme og senest kunstscenens fremmedgørelse af kvinder med muslimsk kulturbaggrund.
For er der en indirekte forventning om, at kvindelige kunstnere med muslimsk baggrund skal skabe værker, der har et eksplicit eksotisk, antipatriarkalsk og også antireligiøs motiv i sig? Det er et spørgsmål, som Lina Hashim ofte fornemmer i sit arbejde med de danske kunstinstitutioner, og et spørgsmål, som hun er i færd med at undersøge nærmere.
I sit seneste værk, Who am I?, opført på Kunsthal Nikolaj i 2023, brugte hun performancen og dansen som en afladsform. Iført en tung kæde af guldsmykker dansede hun foran kalejdoskopiske spejlmosaikker i en slags uddrivelse af stereotyper om kvinden med den muslimske kulturbaggrund:
”Det var helt åbenlyst for mig at bruge performance og bruge spejlet, fordi jeg hele tiden spejlede mig selv. Ligesom spejlene var placeret i de her islamiske mønstre, var jeg også fanget i et mønster. Det mønster var mit navn, min farve, min barndom og mine måder at tænke på. Og med performancen frigav jeg den udmattelse, jeg følte, over at være et seksuelt objekt eller stereotypt objekt, der er undertrykt og skal frelses fra et fangenskab. Der er så mange ideer om, hvordan den muslimske kvinde er og skal være, og med den dans og den performance forsøgte jeg at tage det ud af kroppen og servere det til publikum, så de kunne tage det fra mig.”
MERE OM LINA HASHIM
Lina Hashim, kunstner, performer og kritiker med artikler på netmediet I Do Art. Hun er født i Kuwait City i 1978 og bor og arbejder i København. Hashim er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i 2020 og har udstillet på bl.a. Kunsthal Charlottenborg i København og Norton Museum of Art i West Palm Beach, Florida. Lina Hashim har desuden modtaget 15. Juni Fondens hæderspris og opnået nomineringer til internationale priser som Rudin Prize og Foam Paul Huf Award.
Da hun modtog 15. Juni Fondens hæderspris for sit værk The Touch, motiverede kunstkritiker og udvalgsmedlem i 15. Juni Fonden, Mai Misfeldt, tildelingen således:
”Lina Hashim har både en baggrund i antropologi, fra fotoskolen Fatamorgana og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Med hendes baggrund som dansk-irakisk, en tidlig muslimsk skoling og et ben i to kulturer trækker hun i sin kunstneriske praksis på erfaringer fra alle disse felter. I sin performance kan kunstneren virke både tvivlende, søgende og ærlig. Det forrygende er, at hun ganske givet også er alle tre dele og samtidig en dybt kontrolleret og meget modig, kompromisløs kunstner.”
I 2023 blev hun udpeget til AHC’s formidlingsprogram Artistic Practice, som blandt andet indeholder en live-begivenhed, hvor kunstneren møder en international kapacitet efter eget ønske – i dette tilfælde mødte Lina Hashim kurator ved MoMA PS1, Ruba Katrib, til en samtale om Hashims kunstnerskab på Performa Biennial 2023 i New York City i november 2023.
Den 22. – 23. februar 2024 opfører Lina Hashim et helt nyt værk på Toaster Festival i København. Læs mere her.
OM ARTISTIC PRACTICE
Artistic Practice er et formidlingsprogram for professionelle, etablerede billedkunstnere i Danmark, som har markeret sig banebrydende og nyskabende, og som overvejende har haft udstillingspraksis i Danmark, men vurderes til at have potentiale til at nå ud i en international sammenhæng.
Programmet er bygget op om et videoportræt og et interview med en international kurator, der stiller skarpt på den enkelte kunstners praksis med det formål at formidle denne, og herudover tilbydes der støtte og sparring til at opbygge et internationalt netværk.
Kunstnerne udvælges af en jury, og det er således ikke muligt at søge om optagelse i programmet. Artistic Practice afvikles i samarbejde med redaktør og projektleder Karina Lykkesborg.
Programmet er initieret af Bikubenfonden og var drevet af fonden selv fra 2019 til 2022. Artistic Practice er fortsat støttet af Bikubenfonden.
Du finder alle de tidligere film her.
Læs mere om programmet og de aktuelle billedkunstnere i Artistic Practice her.