Menu

Artistic Practice Film: Jessie Kleemann

00:00

00:00

Jessie Kleemann er en af Grønlands fremmeste billedkunstnere og den første fra landet til at skabe videoværker. Hun begyndte at lave kunst i 1980’erne, eksperimenterende og søgende, først i Grønland senere i Sápmi, Sameland i Nordnorge, og nu i Danmark, hvor hun har etableret og markeret sig stærkt særligt sin performance- og videokunst, hvori hun sætter grønlandske traditioner, sprog og mysterier i spil i en nutidig ramme.

Men selvom Kleemann ofte anvender symboler eller andre kulturelle referencer fra den arktiske kulturkreds, så er der også altid en markant kropslighed og humor til stede i hendes værker, som kan aflæses og sanses universelt af alle uanset tilhørsforhold og historisk indsigt.

Forrige år blev Jessie Kleemann udvalgt af kunstinstitutionen Art Hub Copenhagen (AHC) til at deltage i programmet Artistic Practice, som med et interview og filmportræt formidler kunstnerens praksis til offentligheden med henblik på at udbrede kendskabet til et internationalt fagpublikum.

Det er denne film, som nu offentliggøres og giver en introduktion til Kleemanns kunst og til de tematikker, som hun gennem årene har arbejdet med; Grønlands erfaring som koloniseret land og den nordlige halvkugles som en geo- og klimapolitisk kampplads.

MERE OM JESSIE KLEEMANN

Jessie Kleemann (f. 1959) har gennem tre årtier været en markant figur på samtidskunstens scene med sin originale og ekspressive tilgang til videokunst, eksperimentalteater, feminisme, krop og performancekunst.   

Det meste af sit liv har hun rejst frem og tilbage mellem Grønland (Kalaallit Nunaat), hvor hun er født, og Danmark, hvor hun bor og arbejder i dag. Baseret på de komplekse relationer og udvekslinger mellem kulturer afsøger hun i sin praksis, hvordan den grønlandske identitet og tradition, kroppen, landet og sproget, forandrer sig over tid. Hun er inspireret af kunstner og medstifter af Wolf in the Winter, Brian Catling, og den amerikanske billedkunstner performance- og videopioner Joan Jonas. 

Jessie Kleemann arbejder desuden med maleri, grafik og poesi, og i 2022 blev hun indstillet til Nordisk Råds litteraturpris for digtsamlingen Arkhticós Dolorôs (2021).  

I 2022-23 blev hun udpeget til AHC’s formidlingsprogram Artistic Practice, som blandt andet indeholder en live-begivenhed, hvor kunstneren møder en international kapacitet efter eget ønske – i dette tilfælde mødte Jessie Kleemann programchef Catherine Wood fra Tate Modern, som de sidste 20 år har arbejdet med kuratering af performance og anden live-kunst. 

I december 2023 er Jessie Kleemann desuden inviteret til COP28 i Dubai, hvor hun både skal vise videoværket Arkhticós Dolorôs og deltage i en talk. 

Læs mere her. 

OM ARTISTIC PRACTICE

Artistic Practice er et formidlingsprogram for professionelle, etablerede billedkunstnere i Danmark, som har markeret sig banebrydende og nyskabende, og som overvejende har haft udstillingspraksis i Danmark, men vurderes til at have potentiale til at nå ud i en international sammenhæng.

Programmet er bygget op om et videoportræt, der stiller skarpt på den enkelte kunstners praksis med det formål at formidle denne, og herudover tilbydes der støtte og sparring til at opbygge et internationalt netværk.

Kunstnerne udvælges af en jury, og det er således ikke muligt at søge om optagelse i programmet. Artistic Practice afvikles i samarbejde med redaktør og projektleder Karina Lykkesborg.

Programmet er initieret af Bikubenfonden og var drevet af fonden selv fra 2019 til 2022. Artistic Practice er fortsat støttet af Bikubenfonden.

Du finder alle de tidligere film her.

Læs mere om programmet og de aktuelle billedkunstnere i Artistic Practice her.

AHC : gives time, space and voices to artistic experimentation

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12