MMCA Seoul & Gwangju Biennale : Esben Weile Kjær, Eliyah Mesayer, Miriam Kongstad & Filip Vest
-
Navn:
Esben Weile Kjær , Miriam Kongstad , Filip Vest , Eliyah Mesayer
-
Dato:
-
Format:
Billeder
I slutningen af august 2024 sendte Art Hub Copenhagen (AHC) Esben Weile Kjær, Eliyah Mesayer, Miriam Kongstad og Filip Vest afsted til Sydkorea, hvor de præsenterede performanceværker på nationalmuseets store performancefestival i Seoul og repræsenterer Danmark på det nye danske. Pavillon på Gwangju Biennalen.
De udvalgte kunstnere deler en stærk interesse for performance og bruger den jævnligt som et mangfoldigt værktøj og et vigtigt element i deres almene praksis. Hver kunstner har en unik tilgang til performance, og uanset om de engagerer deres egen krop eller instruerer andre, kæmper deres værker med vigtige spørgsmål, herunder identitet, spiritualitet, queerness, omsorg, seksualitet, fællesskab, smerte, frihed, kapitalisme og ønsker i det 21. århundrede .
Under to-dages live-act-præsentationer på MMCA Performing Arts i Seoul præsenterer kunstnerne for det meste nye eller opdaterede versioner af ældre forestillinger. Esben Weile Kjær, kendt i Danmark for sine ekstatiske præstationer, der udforsker festen som fænomen, præsenterer en ny version af sit balletværk COLLIDER!, der omhandler udmattelse, anstrengelse og øjeblikket lige før kroppen kollapser. Miriam Kongstad debuterer med sit nye værk HARD PLAY, en koreografisk forestilling, der undersøger børns leg og dens rolle i vores betingelse til at udføre (køns)identiteter og sociale normer fra en tidlig alder.
Filip Vest vil præsentere deres nye værk Self Tape, med en androgyn figur – dels monster, dels popprinsesse – der kæmper forpustet for at finde en rolle at spille i det senkapitalistiske samfund. Eliyah Mesayer skaber ligeledes et imaginært rum med sin performance Ask The Oracle, der optræder som et orakel, publikum kan interagere med gennem spørgsmål, drømmefortællinger eller blot ved at være til stede.
De udvalgte værker på udstillingen Showcase i den danske pavillon er alle tæt knyttet til de performances, som kunstnerne præsenterede på MMCA i Seoul. Her udforsker de krydsfeltet mellem performance, video og skulptur. Værkerne er alle nye skulpturelle værker bestilt af Art Hub Copenhagen og kurateret af AHC’s kunstneriske leder, Jacob Fabricius og freelancekurator Maria Kjær Themsen.
~
OM KUNSTNERNE
ESBEN WEILE KJÆR (DK, 1992) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, København, i 2022. Han har desuden en baggrund som DJ og en uddannelse i Music Management fra Rytmisk Musikkonservatorium (RMC). I sine performances, installationer og skulpturer undersøger han identitet blandt sin egen generation og udforsker populærkulturens og teknologiens rolle i at bestemme vores oplevelse af fællesskab og frihed.
ELIYAH MESAYER (DK, 1987) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi, Danmark, i 2020. Hun har base i København. Eliyah Mesayers praksis kommer primært til udtryk gennem en alkymistisk tradition. Hendes form for alkymi er ikke begrænset til alkymistiske værker på papir, men strækker sig også ind i poesi, installation og performative værker. Mesayers fiktive tilstand Illiyeen, en stat for de statsløse, som både engagerer hendes egen arv, men også søger en form for alkymistisk forandring ved kunstnerisk at balancere sig selv på den dynamiske tærskel mellem virkelighed og fiktion.
MIRIAM KONGSTAD (DK, 1991) er billedkunstner og koreograf med base i Berlin (DE) og København (DK). Materialiseret som billeder, performance, skulptur, tekst og lyd, er Kongstads praksis forankret i udforskning af legemliggørelse, identitet og sociale koder. Ved at italesætte ofte ambivalente og komplekse aspekter af livet, såsom sundhed, seksualitet, smerte og lyst, udforskes menneskekroppen som en metafysisk, organisk, social og spirituel enhed – en udvidet oplevelse af at være kød.
FILIP VEST (DK. 1995) er uddannet MFA fra Malmø Kunstakademi. Gennem performances, installationer, film og tekster undersøger de queer kærlighed, ensomhed og begær i det 21. århundrede. Ved at anvende øvemetoder fra teatret tester de forholdet mellem manuskriptet og kroppen for at undersøge de forskellige måder, vi udfører vores identiteter og relationer på. Vests univers er beboet af et stort netværk af ting i forskellige skalaer, som hver påvirker hinanden: klimaforandringer og smuldrende forhold, rollespil, dommedagskaraoke og genopførte kys, en fugl, der forelsker sig i en statue, og en frø, der har en sammenbrud midt i en striptease. Gennem mobiltelefoner, vægge og vinduer kommunikerer og miskommunikerer karaktererne på tværs af arter og tid, mens de forsøger at gøre sig læselige for hinanden.