Fire kunstnere udvalgt til Art Hub Residency efterår 2024
Date:
AHC byder fire nye kunstnere velkommen i Art Hub Residency, som i efteråret får atelier på Containerakademiet. De fire kunstnere er Jasmin Werner, Kirstine Aarkrog, Niels Munk Plum og Michiel Ceulers.
Fra september til og med januar 2025 vil Jasmin Werner, Kirstine Aarkrog, Niels Munk Plum og Michiel Ceulers flytte ind i atelierfællesskabet på Containerakademiet i Nordhavn og tage del i Art Hub Residency-programmet, som har fokus på netværksopbygning, fordybelse og produktion.
Som en tilføjelse til dette efterårs residency, inkluderes en flamsk kunstner, som er udvalgt gennem AHC-programmet Flanders – et residency, som har til formål at skabe udveksling mellem den danske og flamske kunstscene. Du kan læse mere om Flanders her.
De tre øvrige kunstnere er udvalgt blandt 240 danske og internationale ansøgere på baggrund af et open call og en jury, bestående af Tone Bonnén, kunstkonsulent og kurator, Andreas Nilsson, kurator på Moderna Museet i Malmö, og Marie Braad Larsen, kurator hos AHC.
I løbet af residencyopholdet skal de fire residenter indgå i et program, hvor de blandt andet skal møde udvalgte kuratorer og mentorer samt deltage i et besøgsprogram til en række kunstinstitutioner i Danmark. Der foreligger ikke et produktionskrav i residenciet, men som en del af programmet vil de fire residenter på hver deres måde formidle dele af deres praksis i et offentligt format.
Du kan læse juryens begrundelse for udvælgelsen nedenfor:
JASMIN WERNER (GER/ PH)
Jasmin Werner reagerer i sit arbejde på sociale, historiske og arkitektoniske forhold i et højst personligt visuelt og legende sprog. Legelysten i dens æstetik kombineret med både intellektuelle og sociale referencer fangede juryens opmærksomhed. Ofte relaterer værket sig til aktuelle politiske situationer, transnationale bevægelser og økonomiske magtstrukturer. Juryen mener, at kunstnerens særlige interesse for kunst i det offentlige rum, og hvordan man når ud til et bredere publikum, kan videreudvikles ved at deltage i Art Hub Residency og skabe forbindelse til det kunstneriske samfund i København og Malmø-regionen.
KIRSTINE AARKROG (DK)
“Skulptur”, sådan definerer Kirstine Aarkrog ydmygt sit yderst delikate arbejde. Hendes værker følger en præcis (post)minimalistisk æstetisk tradition kombineret med Science Fiction-topping, der tager det ind i fremtiden i det 21. århundrede. Under overfladen rummer de også referencer til blandt andet komplekse og vigtige diskussioner om atomkraft, seksualitet, vold og intimitet. Med en klar idé om, hvordan tiden på Art Hub Residency skal bruges, glæder juryen sig til at følge og støtte Kirstine Aarkrogs videre kunstneriske udvikling inden for sit felt.
NIELS MUNK PLUM (DK)
Nyuddannet performancekunstner Niels Munk Plum viser allerede en stor modenhed i sit arbejde. Med en stærk tro på kunstens magt, bruger Munk Plum kroppen som sit vigtigste redskab, såvel som queer- og kunstteori, til at stille spørgsmål og øge bevidstheden om omkringliggende magtstrukturer og normativ tænkning. Efter at have været væk fra den danske kunstscene under sin uddannelse i Oslo og Malmø, vil Art Hub Residency være en stor støtte for Niels Munk Plum for at få forbindelse til Danmark igen. Med en gennemtænkt tilgang til mentor- og kuratorprogrammet mener juryen, at AHC Residency Fall 2024 vil være en produktiv fortsættelse af Munk Plums blomstrende karriere.
MICHIEL CEULERS (BE)
Michiel Ceulers har en utrolig spændende praksis både som abstrakt maler, der eksperimenterer med fortælling og form, men også som performer og forfatter. Vi er derfor meget glade for, at Ceulers gennem Flanders vil deltage i Art Hub Residency fra 1. september 2024 til 31. januar 2025. Juryen er overbeviste om, at Ceulers vil være i stand til at udvide sit netværk inden for rammerne af residency-programmet, og at AHC vil være i stand til at støtte hans kommende udstilling i Danmark, som endnu ikke er offentliggjort.
OM ART HUB RESIDENCY
Art Hub Residency er både for nyuddannede kunstner og andre, hvor residencyprogrammet kan gøre en forskel i forhold til at udbrede og etablere en praksis på nationalt og internationalt plan. Alder har ingen betydning.
Med fokus på netværk, fordybelse og produktion består Art Hub Residency grundlæggende af et atelier, et månedligt honorar, et produktionsbudget og et sparrings- og udviklingsprogram med udgangspunkt i den enkelte kunstners behov.
AHC er en netværksskabende institution. Gennem residenciet arbejder vi aktivt på at skabe og udvide kunstnernes netværk både nationalt og internationalt. En del af programmet består blandt andet af møder med udvalgte kuratorer/mentorer, samt et besøgsprogram til udvalgte kunstinstitutioner i Danmark.
Ud over fokus på netværksdannelse giver Art Hub Residency tid til fordybelse og/eller produktion. Der foreligger ikke et krav om værkproduktion under opholdet, så tiden kan tilrettelægges, så den passer ind i den enkeltes proces. Det kan være research og undersøgelser, test af ideer eller egentlig produktion. Det er en mulighed efter aftale at få et kortere ophold på Statens Værksteder for Kunst.
I programmet indgår et krav om, at residenterne i løbet af opholdet skal formidle sin praksis, research, værk eller projekt for offentligheden. Præsentationen kan tage mange former: en talk, en podcast, en video, en tekst, en visning, en performance eller noget helt andet. Præsentationerne formes og tilrettelægges sammen med den enkelte kunstner.
Du kan læse mere om residenciet og se alle tidligere residenter her.
Art Hub Residency er støttet af Nordisk Kulturfond, Talent Norge, Flanders – Department of Culture, Youth and Media og Statens Værksteder for Kunst.