Menu

Artistic Practice med Kristoffer Akselbo: ”Måske er den verden, vi kender, slut”

Vi lever i en tid med så mange præsente katastrofer, at vi har brug for et nyt psykologisk sprog at udtrykke os med. Derfor undersøger Kristoffer Akselbo blandt andet med sine værker, om aggression og resignation kan have et opbyggeligt potentiale. I en ny film, udgivet af Art Hub Copenhagen under titlen Artistic Practice, formidler han sin kunstneriske praksis og de performative karakterer, der bebor hans installatoriske værker.

Kristoffer Akselbo. Foto: Luna Stage

Forskellige figurer vandrer ind over scenen og afløser hinanden på den samme stol. De er umiddelbart forskellige, forunderlige og fremmede, men de har ét til fælles: De er formgivet af billedkunstner Kristoffer Akselbo, og de udviser alle nogle af de samme foruroligende følelser: aggression, frustration, medlidenhed og håbløshed. De er en slags katastrofeforkyndere.

I en ny film, udgivet af Art Hub Copenhagen under titlen Artistic Practice, formidler Kristoffer Akselbo sin kunst og mere specifikt de performative karakterer – eller ”avartarer”, som han selv kalder dem – der bebor hans installatoriske værker. En flok psykologiske skulpturer, som på hver deres måde opfører sig grænseoverskridende, på kanten af det socialt normative. Hos Akselbo kan man således både møde en tilsyneladende almindelig borger, som pludseligt, uden ét ord, optræder skræmmende med et våben, og et kærligt og stille monster, der bor i en blomsterbutik og lever af Monster Energy-drik.

At tatovere en erindring
Kristoffer Akselbos konceptuelle praksis udspringer af et mangeårigt undersøgende arbejde med det konfrontatoriske og grænseoverskridende; særligt den grænse, som befinder sig mellem et kunstværk og dets beskuer.

Og netop grænser eller tærskler er helt centrale i Kristoffer Akselbos praksis. Hans værker bevæger sig på tærsklen mellem det virkelige og det uvirkelige, mellem det humoristiske og det ganske ubehagelige; vekselvirkninger, som ifølge Akselbo har potentiale til at bringe beskueren i emotionel bevægelse.

Selv siger han, at det, der er selve værket i hans værker, er den affekt, som han forsøger at ”tatovere ind i folk”. Han er optaget af at skabe varige indtryk hos sit publikum; give oplevelser, som lagrer sig for bestandigt i vores erindring.

Dystopiens potentiale
For nok leverer Kristoffer Akselbos værker dystopiske billeder på verden, men de giver først og fremmest anledning til at se og mærke de undertrykte følelser, vi mere eller mindre alle bærer rundt på: forbitrelse, desperation, angst, trøstesløshed, trang til at forskanse os.

Og dermed leverer Akselbo også et nyt sprog til os mennesker. Et ikke-verbalt sprog, som med sin insisterende og underlige tilstedeværelse måske har potentiale til at forløse eller ventilere netop dét, vi undertrykker. Det, vi er bange for. Og som måske kan inspirere til at afværge, at vrede eller apati udløser destruktive handlinger, som de ellers kan have tendens til, når de undertrykkes.

Kristoffer Akselbo fortæller:

”Jeg forestiller mig ikke, at vi ender som i en apokalyptisk blockbuster-film, men at vi fremover bliver nødt til at gøre nogle ting anderledes, og at kunstneren bliver et tandhjul i den her algoritme, der skal lave maskinen – samfundet – om. Det er svært at sige, hvor mange krige, og hvor mange pandemier vi skal igennem, før vi indser, at der er en algoritme, som skal ændres. Måske behøver vi netop et andet fokus for at kunne se, at her kan vi være anderledes som mennesker sammen.”

Artistic Practice-portrættet af Kristoffer Akselbo er skabt af fotograf Christian Brems. Du kan se den her.

Om Kristoffer Akselbo
Kristoffer Akselbo er uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og er i dag professor på Det Fynske Kunstakademi. Han har blandt andet udstillet på Kunstmuseum Bonn, SMK, København, Kunsthal Aarhus, Ringsted Galleriet, Nikolaj Kunsthal, København, Cabaret Voltaire, Zürich og Aspen Art Museum, Aspen, USA. I 2022 skabte Akselbo desuden soloudstillingen WDB2 på Kunsthal Kongegaarden, Korsør, som blev præmieret af Statens Kunstfond.

Af centrale værker kan nævnes: o Monster A.S.I.C.S., 2023, Inter Public, København; WDB2, 2022, Kongegaarden, Korsør; Grendel, 2021, The Performance Agency, Den Frie Udstillingsbygning og Husets Teater, København; ENSCONCED, 2020, SMK samt It’s The End Of The World As We Know It, 2019, Vega Arts, København.

Læs mere her.

Om Artistic Practice
Artistic Practice er et formidlingsprogram for professionelle, etablerede billedkunstnere i Danmark, som har markeret sig banebrydende og nyskabende, og som overvejende har haft udstillingspraksis i Danmark, men vurderes til at have potentiale til at nå ud i en international sammenhæng.

Programmet er bygget op om et videoportræt, der stiller skarpt på den enkelte kunstners praksis med det formål at formidle denne, og herudover tilbydes der støtte og sparring til at opbygge et internationalt netværk.

Kunstnerne udvælges af en jury, og det er således ikke muligt at søge om optagelse i programmet. Artistic Practice afvikles i samarbejde med redaktør og projektleder Karina Lykkesborg.

Programmet er initieret af Bikubenfonden og var drevet af fonden selv fra 2019 til 2022. Artistic Practice er fortsat støttet af Bikubenfonden.

Du finder alle de tidligere film her.

Læs mere om programmet og de aktuelle billedkunstnere i Artistic Practice her.

AHC : gives time, space and voices to artistic experimentation

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12