Lancering af filmportræt af billedkunstner Hannah Heilmann
Date:
Hannah Heilmann er både billedkunstner og kunsthistoriker. Og netop kombinationen af de to – det historiske blik og den kontemporære kunstpraksis – blotter sig tydeligt i hendes både altmodische og præsente værker. Om klodens kritiske tilstand, om klasse, konsumerisme og kluns.
Det er på ambivalensens alter, at Hannah Heilmann placerer sine værker. Her er der både angst og håb, nostalgi og nutidighed, humor og alvor. Modstridende følelser, som Hannah Heilmann formulerer sine værker med i et både varmt og koldt eskapistisk formsprog: gamle døre og vinduer, undselige tekstile stumper og stykker, vintage Laura Ashley-kjoler og skæve modeskitser fanget i trykke ’grid’ under humoristiske titler som 19th century dresses daydreaming about the 80’s.
Hannah Heilmann arbejder både med performance og installation, tryk, akvarel og fundne objekter, særligt beklædning, som hun har et bestandigt had-kærligheds-forhold til. På den ene side er beklædningsgenstande et ”magisk objekt” for Hannah Heilmann; et kostume, et kunstobjekt, et billede. Men på den anden side er det et vitalt visir for vores hud, der som accelererende konsumerende gode har vokset sig til et af verdens mest klimasyndende produkter.
Komposterende kunst
Forrige år blev Hannah Heilmann udvalgt af kunstinstitutionen Art Hub Copenhagen (AHC) til at deltage i programmet Artistic Practice, som med et interview og filmportræt formidler kunstnerens praksis til offentligheden med henblik på at udbrede kendskabet til et internationalt fagpublikum. Det er denne film, som nu offentliggøres og giver en introduktion til Heilmanns praksis og de tematikker, som hun arbejder med.
Hannah Heilmann er en samler. Igennem mange år har hun ’hoardet’ ting og sager sammen og arkiveret dem i irrationelle kasser i sit atelier. Særligt bemærket er hun blevet for sit kunstneriske favntag med konsumerisme og socialklasse igennem en vintage linse; Det lille hus på præriens stille liv møder internetwebshoppens altid tilgængelige afløb for opslugende købertrang.
For selvom Heilmann oftest arbejder i et gammeldags formsprog i douce nuancer, så er hendes visioner og den viden, som hun producerer med sine værker, altid refleksioner på vores nutidige verden og dens tilstand. En med Heilmanns egne ord ”neurotisk, komposterende, fordøjende, følelsesmæssig, bearbejdende viden”; ”en affektiv læsning af et rum og en situation”, som på samme tid kan være et både håbefuldt og ængsteligt blik på vores samtid.
Klimadiagnose
Der bor en længsel i Hannah Heilmanns værk, som ganske ofte afløses af fortrydelse. Af skam og dyb anger – på vegne af vores fælles økosystem. Hvad er det, som fængsler os i det kapitalistiske system, i konsumerismen? Og hvordan behandler vi vores egen skam, når den rammer os? Hvordan lever vi med os selv, når vi både vil opretholde og samtidig skader vores levested?
Hannah Heilmann giver os aldrig løsningerne, kun ubeslutsomheden, ambivalensen, vekselvirkningerne og dermed nuancerne som et slags eviggyldigt svar. Som en diagnose på mennesket som væsen. Og her er fortidens materialer og billeder et tilbagevendende motiv:
”Jeg ser ofte tilbage på, hvad vi gjorde sidst, vi følte, vi var i en dyb krise. Hvordan forberedte vi os, hvordan håndterede vi det? Det med at kigge tilbage kan have form af nostalgi eller granskende arkæologi, det kan være ekstatisk håbefuldt eller deprimerende. Jeg tror, at klimakunst kan se ud på mange forskellige måder. Det handler ikke kun om at pege på udfordringen, det handler også om at pege på sine egne bekymringer og sit eget håb. Diagnosen på vores samfund er min. Men jeg tillader mig at tænke, at hvis den er min, så er den nok også andres.”
Du kan se filmen om Hannah Heilmann her.
Mere om Hannah Heilmann
Hannah Heilmann er cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet og underviser ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, bosat i København. Hun arbejder primært med installation, objekter og performance, og har performet på bl.a. Marselleria i Milano, Manifesta 11 i Zürich, Statens Museum for Kunst, og National Gallery of Art i Vilnius. Hendes udstillinger omfatter præsentationer på AROS, Møstings Hus, Den Frie, Shoot the Lobster i Los Angeles og EKKM i Tallinn. Hun var medstifter af det kunstneriske projektrum TOVES (2010-2017), og del af kunstnergruppen Ingen Frygt (2001-2010). Hendes værker indgår i samlinger på Statens Museum for Kunst, Kunstmuseum Brandts og Heart – Museum for Samtidskunst.
I sine performances, og gennem værker der ofte er skabt med lave og efemere materialer, afsøger Heilmann vores forhold til objektet og varen. I hendes værker sættes kroppen op mod tingene omkring den, adfærd spændes ud imellem værdisans og besiddertrang, gallerirummet kan tage form af et showroom, og forbrug relateres til både begær og skam.
I forbindelse med Heilmanns udstilling A Webshop through the Ages på Ariel i København i 2021 skrev kunstkritikeren Mathias Dyhr, at hun med kirurgisk præcision arbejder i mellemrummet ”hvor det ikke er til at skelne fri vilje fra tvang, ved gennemgående at spille på ambivalens, vekselvirkninger og repetition.” Gennem tvivl og tvetydighed, dagdrømme og hverdagsmaterialer anspiller Heilmann således sociale og økonomiske systemer, som en nutidig erfaring er spundet ind i.
I 2022-23 blev hun udpeget til AHC’s formidlingsprogram Artistic Practice, som blandt andet indeholder en live-begivenhed, hvor kunstneren møder en international kapacitet efter eget ønske – i dette tilfælde mødte Hannah Heilmann kurator Jeppe Ugelvig til en samtale om Heilmanns kunstnerskab på Performa Biennial 2023 i New York City i november 2023.
Læs mere om Hannah Heilmann her.
Mere om Artistic Practice
Artistic Practice er et formidlingsprogram for professionelle, etablerede billedkunstnere i Danmark, som har markeret sig banebrydende og nyskabende, og som overvejende har haft udstillingspraksis i Danmark, men vurderes til at have potentiale til at nå ud i en international sammenhæng.
Programmet er bygget op om et videoportræt og et interview med en international kurator, der stiller skarpt på den enkelte kunstners praksis med det formål at formidle denne, og herudover tilbydes der støtte og sparring til at opbygge et internationalt netværk.
Kunstnerne udvælges af en jury, og det er således ikke muligt at søge om optagelse i programmet. Artistic Practice afvikles i samarbejde med redaktør og projektleder Karina Lykkesborg.
Programmet er initieret af Bikubenfonden og var drevet af fonden selv fra 2019 til 2022. Artistic Practice er fortsat støttet af Bikubenfonden.
Du finder alle de tidligere film her.
Læs mere om programmet og de aktuelle billedkunstnere i Artistic Practice her.