Menu

Artistic Practice Film: Lina Hashim

00:00

00:00

  • Navn: 

    Lina Hashim

  • Dato: 

  • Format: 

    Video

Lina Hashim er født af irakiske forældre og kom til Danmark som flygtning i 1992. Lige siden har hun forsøgt at balancere dét at være kvinde med mellemøstlige rødder i en vestlig kultur, og som kunstner har hun endelig fundet en vej. I sine personlige og performative værker udforsker og udfordrer hun kompromisløst egne erfaringer og andres fastlåste forestillinger.

Et gennemgående tema i Lina Hashims praksis er en undersøgelse og afdækning af samtidens praktisering og implementering af islam som religion – særligt de aspekter, der er gemt væk fra offentligheden. Med afsæt i sin egen muslimske opvækst og skoling forsøger hun at se på den misrepræsentation af andethed, hun oplever, ikke med et blasfemisk sigte, men i en kritisk og nuanceret dialog med religionen.

MERE OM LINA HASHIM
Lina Hashim, kunstner, performer og kritiker med artikler på netmediet I Do Art. Hun er født i Kuwait City i 1978 og bor og arbejder i København. Hashim er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København i 2020 og har udstillet på bl.a. Kunsthal Charlottenborg i København og Norton Museum of Art i West Palm Beach, Florida. Lina Hashim har desuden modtaget 15. Juni Fondens hæderspris og opnået nomineringer til internationale priser som Rudin Prize og Foam Paul Huf Award.

Da hun modtog 15. Juni Fondens hæderspris for sit værk The Touch, motiverede kunstkritiker og udvalgsmedlem i 15. Juni Fonden, Mai Misfeldt, tildelingen således:

”Lina Hashim har både en baggrund i antropologi, fra fotoskolen Fatamorgana og Det Kongelige Danske Kunstakademi. Med hendes baggrund som dansk-irakisk, en tidlig muslimsk skoling og et ben i to kulturer trækker hun i sin kunstneriske praksis på erfaringer fra alle disse felter. I sin performance kan kunstneren virke både tvivlende, søgende og ærlig. Det forrygende er, at hun ganske givet også er alle tre dele og samtidig en dybt kontrolleret og meget modig, kompromisløs kunstner.”

I 2023 blev hun udpeget til AHC’s formidlingsprogram Artistic Practice, som blandt andet indeholder en live-begivenhed, hvor kunstneren møder en international kapacitet efter eget ønske – i dette tilfælde mødte Lina Hashim kurator ved MoMA PS1, Ruba Katrib, til en samtale om Hashims kunstnerskab på Performa Biennial 2023 i New York City i november 2023.

OM ARTISTIC PRACTICE
Artistic Practice er et formidlingsprogram for professionelle, etablerede billedkunstnere i Danmark, som har markeret sig banebrydende og nyskabende, og som overvejende har haft udstillingspraksis i Danmark, men vurderes til at have potentiale til at nå ud i en international sammenhæng.

Programmet er bygget op om et videoportræt og et interview med en international kurator, der stiller skarpt på den enkelte kunstners praksis med det formål at formidle denne, og herudover tilbydes der støtte og sparring til at opbygge et internationalt netværk.

Kunstnerne udvælges af en jury, og det er således ikke muligt at søge om optagelse i programmet. Artistic Practice afvikles i samarbejde med redaktør og projektleder Karina Lykkesborg.

Programmet er initieret af Bikubenfonden og var drevet af fonden selv fra 2019 til 2022. Artistic Practice er fortsat støttet af Bikubenfonden.

Du finder alle de tidligere film her.

Læs mere om programmet og de aktuelle billedkunstnere i Artistic Practice her.

AHC : gives time, space and voices to artistic experimentation

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12